2014. május 7., szerda

A nyírfacukorról (xillit)

Több kérdés érkezett hozzám a nyírfacukorról. Azt azért tudnunk kell, hogy nem minden szerepben működik úgy mint ahogy a cukornál megszoktuk. A cukrot szeretjük, függővé is válhatunk, de a mostani gasztrotrend azt sugallja, hogy ezt a felesleges, üres kalóriát minél jobban ki kell iktatni az életünkből.
Amit érdemes felhasználóként tudni róla:
- nem olcsó
A piacon már sok gyártó terméke megjelent. A hiperekben fél kg 2000 Ft körül mozog, de aki komolyabban foglalkozik vele, érdemes más forrás után nézni. Én már megtaláltam azt a helyet a Fény utcai piacon, ahol 1690 Ft 1 kg. És azért nem mindegy. Ezért nekem nem fizetnek, de online itt, ennyiért.
- hidegérzetű, hasonló mint a szőlőcukor, de többnyire kristályos állapotban árulják, mint a kristály cukor
- alacsonyabb kalóriatartalmú: 2,36 Kcal/g, ez 40%-al kevesebb, mint a cukoré, ennek ellenére ugyanolyan édes íze van, mint a hagyományos kristálycukornak
- nem roncsolja fogakat, a szájban található baktériumok nem alakítják savakká, vagyis nem okoz fogszuvasodást.
- nem összehasonlítható az édesítőkkel, ízében nem érezhető mellékanyag
-cukorbetegeknek is ajánlott: a xylit lassan szívódik fel, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet
- hasmenést okozhat, de a szervezet hozzászokik, tehát ne keseredjen el az, akinél ez a tünet jelentkezik, ezért ha vendégségbe viszünk ilyen édességet, háááát, gondoljuk meg!
- nehezen karamellizálható. Készítettem tejkaramellát belőle, lassan összeállt, de az állaga és az íze teljesen más volt
Bővebben itt olvashattok a nyírfacukorról
- Ez olvastam (, de ebben annyira nem vagyok olyan biztos, hisz a bejglim is ezzel készült): "Kelt tészták készítésére azonban nem alkalmas"
Ha van még véleményetek és tapasztalatok a nyírfacukorról, akkor írjátok meg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése