Sushi- Maki
Végre jól laktam Makiból!
Annyira készültem erre a főzésre, hogy a családot is eltávolítottam magam mellől, hogy tudjak koncntrálni. Nagyon izgultam, de hát semmi ördöngösség, csak be kell tartani a leíráokat, hokuszpókuszt és akkor minden oda és ugy ragad, ahogy kell! És egy kis matmatika, hogy ezért ez nem is egy drága mulatság, ha otthon készül. Az elején kell egy nagyobbat beruházni (5000 Ft), de utána ez már nem nagy tétel. Akár vendégeket is fogadhatsz vele, de azért előtte készíts egy főpróbát, mert a tekerés se nagy dolog de rá kell érezni, hogy mennyi rizs, milyen szorosan... Szerencsémre találtam a közelben (Szépvölgyi úton) egy ázsiai boltot, ahol bevásároltam.
Hozzávalók 1 adaghoz= 4 fő
Nori (algalap a tekercseléshez) 10 lap (8 lap/adag) 465 Ft
SU (japán rizsecet): 1050 Ft - 350 ml (15 adag- a férjem megmérte 8ml egy evőkanál)
Kombu (szárított alga a rizsfőzéshez) 380 Ft/ kb. 8 adag
Sushi rizs 595 Ft/3 adag (330 g/adag)
Shoyu (szója szósz): 300 Ft/ 3 adag
Pácolt gyömbér 150 Ft/1 adag, frissen vettem, nem vacakoltam vele
Wasabi 4 éve vettük kb. 800 Ft, de ezzel nem is számolok, mert minimális kell. Na jó 50 Ft/ adag
Edemame bab 700 Ft (ez elfogy 5 prc alatt olyan finom, de nem a Maki szerves része
Töltelékhez:
2 db tojás 100 Ft
pácolt lazac 450 Ft
uborka: 100 Ft
Surimi: 2x200 Ft
Időigénye: előkészülettel mosogatással 2 óra
Bambusz alátét a tekeréshez, pálcika...
Elképesztő, hogy egy adag Edemame bab nélkül töltlékkel 2100 Ft, vagyis 520 Ft/fő, babbal: 700 Ft
És a nagy titok:
Ecetes rizs elkészítése:
- 1 és 3/4 csésze juapán rizs (kb. 33 dkg)
- 1 lap (kb. 10x20 cm szárított algalap)
- 3 evőkanál SU (japán rizsecet):
- 2,5 evőkanál cukor
- 1,5 evőkanál só
1. Áztassuk a rizst 10-15 percet hideg vízben, mossuk át többször majd szűrőben csepegtessük le.
2. Egy vastagfalú edényben forraljuk fel a rizst 2 csésze vízzel és az algával, 5 percig magas lángon lefedve. Ezután vegyük ki az algát
3. 10 percig (agy amíg fel nem szívja a levét) alacsony lángon, szintén lefedve főzzük (nem keverjük)
4. 10-15 percet lefedve hagyjuk állni
5. keverjük össze az ecetet a sóval, cukorral
6. a rizst tegyük át egy másik edénybe és öntözzük meg a rizst, falapáttal forgassuk át, de ne nagyon kevergessük
7. hagyjuk testhőmérsékletűre hűlni.
Sushi tekercs:
8. töltelékek előkészítése: uborka csíkok gyártása, felnyolcadolása, magok kivágása, tojás sütés (keverés nélkül), surimi csomagolás, lazac felvágás... ki mivel szeretné tölteni, vagy kombinálni (gomba, spárga, avokadó, garnéla, sepnót...)
9. Az algalapot pirítsuk meg egy serpenyőben (forrón, kb. fél percig, míg majdnem el kezd pöndörödni) az algalap nagyon sokat kibír! (vannak irodalmak, akik felezik a lapokat, ebből lesz a maki, először én is így csináltam, de olyan kis csedvás makik lettek belőle, de ez ekkora és lassan is megy a töltés, aztán nem vágtam el, ezt hívják futomakinak)
10. vizes kézzel az algán eldolgozom a rizst, hogy egy 2 cm-t az egyik végénél szabadon hagyok, a többit faltól falig kenem, hogy az utolsó maki szelet se legyen mostoha (vékonyan dolgozom szét, de majd a másodiknál tudni fogod, hogy mennyi az annyi)
10. Ráteszem a tölteléket vékony csíkban és a bambuszlap segítségével jó szorosra tekerem. a végét picit megvizezem, hogy összetapadjon
11. zárható edényben várja a többi tekercset míg el nem készül, az összes.
Másnap is fogyasztható, köszönhetően az ecetnek. Ha közben megkóstolod a rizst furcsán édes, de ez később nem így lesz. Olyan szomjas leszel a végére, hogy el ne felejts a gyomrodban helyet hagyni jópár pohár víznek.
Nagyon éles késsel vágd fl darabokra. Tálald gyömbérrel, wasabival, Edemame babbal, szója szósszal!
Annyira készültem erre a főzésre, hogy a családot is eltávolítottam magam mellől, hogy tudjak koncntrálni. Nagyon izgultam, de hát semmi ördöngösség, csak be kell tartani a leíráokat, hokuszpókuszt és akkor minden oda és ugy ragad, ahogy kell! És egy kis matmatika, hogy ezért ez nem is egy drága mulatság, ha otthon készül. Az elején kell egy nagyobbat beruházni (5000 Ft), de utána ez már nem nagy tétel. Akár vendégeket is fogadhatsz vele, de azért előtte készíts egy főpróbát, mert a tekerés se nagy dolog de rá kell érezni, hogy mennyi rizs, milyen szorosan... Szerencsémre találtam a közelben (Szépvölgyi úton) egy ázsiai boltot, ahol bevásároltam.
Hozzávalók 1 adaghoz= 4 fő
Nori (algalap a tekercseléshez) 10 lap (8 lap/adag) 465 Ft
SU (japán rizsecet): 1050 Ft - 350 ml (15 adag- a férjem megmérte 8ml egy evőkanál)
Kombu (szárított alga a rizsfőzéshez) 380 Ft/ kb. 8 adag
Sushi rizs 595 Ft/3 adag (330 g/adag)
Shoyu (szója szósz): 300 Ft/ 3 adag
Pácolt gyömbér 150 Ft/1 adag, frissen vettem, nem vacakoltam vele
Wasabi 4 éve vettük kb. 800 Ft, de ezzel nem is számolok, mert minimális kell. Na jó 50 Ft/ adag
Edemame bab 700 Ft (ez elfogy 5 prc alatt olyan finom, de nem a Maki szerves része
Töltelékhez:
2 db tojás 100 Ft
pácolt lazac 450 Ft
uborka: 100 Ft
Surimi: 2x200 Ft
Időigénye: előkészülettel mosogatással 2 óra
Bambusz alátét a tekeréshez, pálcika...
Elképesztő, hogy egy adag Edemame bab nélkül töltlékkel 2100 Ft, vagyis 520 Ft/fő, babbal: 700 Ft
És a nagy titok:
Ecetes rizs elkészítése:
- 1 és 3/4 csésze juapán rizs (kb. 33 dkg)
- 1 lap (kb. 10x20 cm szárított algalap)
- 3 evőkanál SU (japán rizsecet):
- 2,5 evőkanál cukor
- 1,5 evőkanál só
1. Áztassuk a rizst 10-15 percet hideg vízben, mossuk át többször majd szűrőben csepegtessük le.
2. Egy vastagfalú edényben forraljuk fel a rizst 2 csésze vízzel és az algával, 5 percig magas lángon lefedve. Ezután vegyük ki az algát
3. 10 percig (agy amíg fel nem szívja a levét) alacsony lángon, szintén lefedve főzzük (nem keverjük)
4. 10-15 percet lefedve hagyjuk állni
5. keverjük össze az ecetet a sóval, cukorral
6. a rizst tegyük át egy másik edénybe és öntözzük meg a rizst, falapáttal forgassuk át, de ne nagyon kevergessük
7. hagyjuk testhőmérsékletűre hűlni.
Sushi tekercs:
8. töltelékek előkészítése: uborka csíkok gyártása, felnyolcadolása, magok kivágása, tojás sütés (keverés nélkül), surimi csomagolás, lazac felvágás... ki mivel szeretné tölteni, vagy kombinálni (gomba, spárga, avokadó, garnéla, sepnót...)
9. Az algalapot pirítsuk meg egy serpenyőben (forrón, kb. fél percig, míg majdnem el kezd pöndörödni) az algalap nagyon sokat kibír! (vannak irodalmak, akik felezik a lapokat, ebből lesz a maki, először én is így csináltam, de olyan kis csedvás makik lettek belőle, de ez ekkora és lassan is megy a töltés, aztán nem vágtam el, ezt hívják futomakinak)
10. vizes kézzel az algán eldolgozom a rizst, hogy egy 2 cm-t az egyik végénél szabadon hagyok, a többit faltól falig kenem, hogy az utolsó maki szelet se legyen mostoha (vékonyan dolgozom szét, de majd a másodiknál tudni fogod, hogy mennyi az annyi)
10. Ráteszem a tölteléket vékony csíkban és a bambuszlap segítségével jó szorosra tekerem. a végét picit megvizezem, hogy összetapadjon
11. zárható edényben várja a többi tekercset míg el nem készül, az összes.
Másnap is fogyasztható, köszönhetően az ecetnek. Ha közben megkóstolod a rizst furcsán édes, de ez később nem így lesz. Olyan szomjas leszel a végére, hogy el ne felejts a gyomrodban helyet hagyni jópár pohár víznek.
Nagyon éles késsel vágd fl darabokra. Tálald gyömbérrel, wasabival, Edemame babbal, szója szósszal!
Ezúttal küldöm jelentkezésem egy bolondok napi sushi-maki főzőtanfolyamra. BÁRMIT hozok, bármiben segítek (megmosom, pucolom, leviszem, etc.) csak mutasd ezt meg élőben.
VálaszTörlés