Brokkolis rizotto

Egy kis gyomor probléma után ismét jelentkezek és valami rizsesre vágyok.
Ennek ez ételnek lelke van és én néhány pontban vétettem is a séf- szabályai ellen. Leginkább abban, hogy nem csak frissen tálalom. Persze vacsorára is csíptünk belőle, de ez azért a másnapi és a harmadnapi ebédre volt hivatott.
Bármennyire is macerás öntögetni az alaplevet, azért én  mégis az egyszerű ételekhez sorolnám.
Az aranyszabályok alább!

Hozzávalók:
Rizottó rizs 1,5 csésze
1 pohár fehérbor (kb 1dl)
1 nagy fej hagyma
Csirke, vagy pulykamell
Egy rózsa brokkoli, 2 répa
Leveskocka, vagy 1 liter húslé alap
Felmelegítjük a bort. Egy másik lábasban felforraljuk az alaplevest – ez maradjon forró (de ne forrjon) a következő 20 perc alatt.
Olajban vagy vajban megdinszteljük a hagymát. A hagyma felét egy másik edénybe tesszük, amin a húst megpirítjuk. Közben pedig feltesszük főni a zöldségeket.
A dinsztelt hagyma másik feléhez hozzáadjuk a rizst, és néhány percig folyamatos kevergetés közben üvegesre pirítjuk. Ráöntjük a bort, és hagyjuk elpárologni.
Merőkanállal adunk a rizshez annyi levest, hogy épp csak ellepje. Takarékon falapáttal keverjük, amíg a leves felszívódik (azaz a rizs besűrűsödik).  Ismételten felöntjük, majd óvatosan keverjük. Ezt 15-17 percig eljátszuk.
Majd hozzáadjuk a húst és a zöldségeket, hagyjuk kicsit összemelelegedni. 2-3 percig pihentetjük fedő alatt a lábasban majd egyből tálaljuk.

Költség:
Rizottó rizs 1,5 csésze: 400 Ft
1 pohár fehérbor (kb 1dl): 200 Ft
Csirke, vagy pulykamell: 500 Ft
Egy rózsa brokkoli, 2 répa: 400 Ft
Egyebek: 200 Ft
Összesen: 1700 Ft, 1 adag: 425 Ft

Az aranyszabályok:
• Csakis igazi rizotto rizst használjunk,  amely közepes nagyságú kerek szemű rizs.
• Az alapleves legyen forró – és fontos, hogy házilag készített főzőlevet használjunk
• A legtöbb rizottó recept fehér borral készül, némelyik vörösborral vagy vermuttal. Fontos, hogy a bor száraz legyen – és melegítsük fel a rizottó készítése előtt (különben a rizs „sokkot” kap).
• A rizs kevergetéséhez használjunk lyukas lapos fakanalat, és bár folyamatosan, de óvatosan kevergessük, ne sértsük meg a rizs falát, mert akkor ragadós lesz!-ezt nem vettem figyelembe és egyébként ragadós is
• Kb 15-17 perc után kóstoljuk meg a rizst – akkor jó, ha krémes, kívül puha, belül „harapós” – avagy al dante olaszul. Ha túlfőzzük, szétbomlik a rizs!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések