2011. február 2., szerda

Csirke guriga kukorica-köles ágyon

Elkezdtem kifejleszteni egy ételt, ide a blogra, még van mit rajta simítani, de azért a végeredmény már így is jó!
Hozzávalók:
3 fél csirkemell felszelelve
Maroknyi spenót
150 g túró- juhtúró
sajt
1 tojás
1 bögre köles, 1,5 bögre kukorica dara
3 gerezd fokhagyma
2 dl tej


A csirkemellet felszeletelem, kikloffolom, besózom.
Elkészítem a tölteléket: a túrót összekeverem a reszelt sajttal, tojással, befűszerezem. A húsba beleterítem a spenótleveleket és fejrésznél megkenem a töltelékkel, feltekerem. A kész tekercseket nem kell megtűzdelni, megtapad, de a biztonság és az íze kedvéért pirítok egy kérget a serpenyőben. Így biztos nem hullik szét. 

A tekercseket beleteszem sorokban a tepsibe. Én három sort készítettem.
A kölest és a kukorica darát összekeverem, belezúzom a fokhagymákat, sózom, borsozom. Ezzel a keverékkel megszórom a tekercseket és felöntöm kb. 7 dl vízzel, hogy ellepje a tekercseket 2 cm-re. Na én ezt hibáztam el, hogy kevés lett a köret. Azt szerettem volna, hogy jobban körbeölelje a húst a massza, de csak kevés dara volt itthon, a boltban pedig most nem árultak. A dara nagyon jó kötő anyag, összefogja a cuccot, viszont nagyon nehéz fűszerezni, ízesítsük bátran! Erre jó pl. a fokhagyma.
Aztán bedugom a sütőbe fél órára. Hagyjuk kihűlni, mert csak így keményedik meg a dara, lehet szelni, különben püré lesz.
Szerintem juhtúróval még jobb lenne!

Költségek:
Csirkemell: 800 Ft
Túró: 200 Ft
Köles, kukorica dara: 400 Ft
Egyebek: 200 Ft
Összesen: 1600 Ft / 4 fő, 400 Ft/adag

1 megjegyzés: