2011. február 17., csütörtök

Sütőtök krémleves

Sütőtök szezonban ez tök aktuális, ráadásul Janka is már szürcsöl töklevet, így gyakran kerül az asztalra valamilyen formában a tök. A múltkor rozmaringgal sütöttem össze. Az is nagyon finom.

Hozzávalók:
1 kg sütőtök
1 tejföl
2 dl tej
1 hagyma
Tökmag
2 dl alaplé, vagy kocka
0,5-1 dl fehérbor
1 evőkanál liszt

Mindmegette alapján.
A sütőtököt megsütöm sütőben, közben a hagymát megpirítom, rádobom a tököt, felöntöm az alaplével, borsozom, esetleg sózom, felöntöm a tejjel, borral főzöm egy 5 percet. Ha kész, átöntöm a szuper Pipiéktől kapott esküvői blenderbe és megtekerem a tejföllel, szórok bele egy evőkanál lisztet, megint megtekerem, visszaöntöm és megint főzöm 5 percet. Az eredeti recept még gyömbért is írt és chillit, de az előbbi nem volt, az utóbbit a lányom nem kívánja. Pirított tökmaggal tálaljuk.

Költségek:
1 kg tök: 200 Ft
Tejföl: 100 Ft
Egyebek: 300 Ft
Összesen: 600 Ft/3 adag, 200 Ft/adag

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése