Kakukktojás: Töltött, rántott palacsinta

Ez az étel egy kicsit kilóg a sorból, ha nem figyelsz oda, akkor a kalóriák úgy pörögnek, mint minuszhúszban a gázóra.
Ezért néhány jótanács:
- ha húst veszel, ne olyan kerüljön a szatyrodba, amit maga az állat darált le gyárilag, hanem egész hús kerüljön bele. Otthon zsírtól lecsumázod, és ledarálod. Pepecs meló, de rengeteg zsírt tudsz ezzel a kukába száműzni. Ebbe az ételbe a száraz hús való, mivel többször éri zsiradék, elég az.
- A palacsinta tésztájába csempésztem egy kis teljeskiőrlésűt, azzal nem rontod el (1 rész teljeskiőrlésű, 2 fehérliszt)
- A tésztába ne tegyél olajat és a sütéshez is csak picit olajos (szilikon) ecsettel cirógasd meg a teflont
- A kisült palacsintáról egyből itasd fel az olajat, arra már szükség nincsen.
- Panírozásnál csak annyit lehet spórolni, hogy amikor kipirítod a bundát, egyesével felitatod a sütőolajat, inkább az legyen zsíros, mint a feneked.
Azért is renitens ez az ebéd, mivel nem szoktam rántani, mert a lakás és a hajam is rántotthússzagú lesz. De mivel ma nem a saját konyhámon főztem :) és a szombathelyi szél kifújja a hajamat, így bátran nekiláttam.
Azért kakukktojás, mert ez nem egy félórás kaja, de a gyerekre vigyáztak, nagy rajongótáborom volt, így mindenképpen ezzel az étellel akartam villogni.
Aztán sok víz kell a mosogatáshoz is...
A negatív beharangozás ellenére azt mondom, egyszer az életben kell ilyet is készíteni, mert a seggét mindenki a földhöz fogja veri ettől.
Nem kell hozzá köret, mi olívabogyóval ettük, mert egy kicsit sótlan lett, így senki nem vette észre a hibát.
Hozzávalók:
Töltelékhez:
20 dkg rizs
1 kis fej kelkáposzta
1 ek. szódabikarbóna
1 közepes vöröshagyma
50 dkg darálthús
1 ek. Liszt
½ dl tej
2 ek. Tejföl
½ csokor finomra vágott petrezselyem
sajt
Palacsintához:
2 tojás
15 dkg liszt
2 dl tej
Panírkellékek
Olaj a sütéshez


1. A rizst kisebb edényben 2 evőkanál olajon megpirítjuk, felengedjük 4 dl forróvízzel, sózzuk, lefedjük, 5-10 percig lassan főzzük, majd fedő alatt pihentetjük.
2. a kelkáposztát leveleire szedjük, torzsáját kivágjuk, forró sós szódabikarbónás (1 lapos evőkanál) vízbe tesszük, leforrázzuk, lecsepegtetjük
3. Elkészítjük a palacsintatésztát: tojást, lisztet, tejet és egy kis szódavizet csomómentesen összekeverünk, Kicsit állni hagyjuk, míg a
4. a húsraguhoz a hagymát meghámozzuk, apróravágjuk. Forró olajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a darálthúst, sózzuk, borsozzuk és addig pároljuk, míg elfőzzük a levét. Rászórjuk az 1 kanál lisztet, majd tejjel, és a 2 kanál tejföllel simára keverjük. Egyet forraljuk és összekeverjük a rizzsel és a petrezselyemmel.
5. Ezzel párhuzamosan sütjük a palacsintát.
6. A káposztalevelket a palacsintatésztára ráfektetjük, megpakoljuk a közepét a raguval, ráfektetünk egy szelet sajtot, széleit behajtjuk és feltekerjük. A kész gurigákat kirántjuk (a hajtogatás találkozásánál duplán paníroztam) és forró olajon aranybarnára sütjük. Nem kell átsütni, csak a bundáját megpirrantjuk.

Nem kell hozzá köret, mi olívabogyóval ettük, mert egy kicsit sótlan lett, így senki nem vette észre a hibát. De akarsz valamit mellé lapátolni, akkor szigorúan csak zöldséget!

Megjegyzések

  1. Jajj, óóó, és még egyszer jajj :) hát ez gyönyörű!

    VálaszTörlés
  2. Ezt csak egyszer az életben...De töröm a fejemet, hogy milyen finomsággal várjalak majd benneteket április 2-án, OMSZK-ról visszafelé. Gondolom valami meleg chilis jól jönne a bártaknak!

    VálaszTörlés
  3. Köszönjük még egyszer ezt az isteni családi ebédet! Nekem talán sosem lesz 2 gyerek mellett időm elkészíteni. :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések