Kiss - Quiche

Néha ellátogatok a Chefparade főzőiskolába. Igyekszem itthon reprodukálni az ott hallottakat. Ez a Quiche (kiss) is onnan való. A suliba ezt a receptet készítettük el, én itthon spenót és fetasajt hiányában egy másikat. De az alapja ugyanaz, vagyis a töltelékben sok-sok hagyma tejszín és krémsajt tojással. Aztán még azt raksz bele, amit akarsz: zöldségek: főtt brokkoli, répa, mirelit zöldségkeverék), más sajtok, vagy sonka, pirított csirkemell..., végtelen variációk léteznek. Ez is hidegen jó, mert akkor áll össze a massza, persze a meleg Quiche-nek sem lehet ellenállni.
Hozzávalók (20as quiche formához):
Tészta:10 dkg liszt
5 dkg vaj
1 tojás sárgája
1  evőkanál tejföl
pici só
vagy 1 cs fagyasztott leveles tészta
Töltelék:8 dkg krémsajt
1 dl tejszín
20 dkg friss vagy fagyasztott spenót
3 gerezd fokhagyma
1/2 szál póréhagyma vagy újhagyma (opcionálisan)
10-15 dkg feta sajt
3 nagy tojás
vaj
backstage: én üvegtálban sütöttem
só, bors, szerecsendió
Elkészítés:A lisztből és a vajból, egy tojássárgájával és csipetnyi sóval tésztát gyúrunk, majd fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük. (Ha nem szeretnénk magunk linzertésztát készíteni, használhatunk fagyasztott leveles tésztát is. Ekkor használat előtt hagyjuk felengedni, és jól nyújtsuk ki. Különbség, hogy azt viszont nem feltétlenül kell elősütni, mielőtt ráöntenénk a tölteléket.)
A kész tésztát vékonyra nyújtjuk, a sütőformába simítjuk, (az oldalát is fedje be a tészta!) majd elősütjük 200 fokon, kb. 10-15 perc.
Ha leveles tésztával dolgozunk, azt nem kell feltétlenül elősütnünk.
A vajat megolvasztjuk egy serpenyőben, beledobjuk a felkarikázott póréhagymát vagy újhagymat, kicsivel később az apróra vágott fokhagymát. Ha összeestek, rádobjuk a friss vagy kiolvasztott és kinyomkodott spenótot, amit éppen csak; megfonnyasztunk.
A krémsajtot a tejszínnel egyneműre keverjük, hozzáadunk egymás után 3 tojást, sózzuk, fűszerezzük, majd összekeverjük a spenóttal.
A spenótos keveréket a tésztára terítjük, megszórjuk a lereszelt feta sajttal és 25 -30 perc alatt készre sütjük.

Költségek:
tészta: 100 Ft
krémsajt 150 Ft
tejszín: 200 Ft
spenót: 150 Ft
hagymák: 100 Ft
tojás: 100 Ft
összesen: 800 Ft

Megjegyzések

  1. Nagyon szeretem a quiche-t, ha nem utálnék tésztát gyúrni, már mennék is a konyhába elkészíteni. Így viszont először a Tescoba kell mennem leveles tésztáért :)

    VálaszTörlés
  2. VBK! Hidd el, csak 5 perc a tészta!!! Én is utálom, de egyszer ha kipróbálod, rájössz, hogy egyszerűbb, mint a TESCO. Nem kell keleszteni, csak gyúrni!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések