Tortilla de patatas

(Burgonyás hagymás omlett)
Ez számomra egy kiadós reggeli vagy vacsora, bár ebédre fogyasztottam melegen, a spanyolok számára pedig egy hideg
tapas. Meg kell hagyni hidgen kiválló! És a sportszerűség kedvéért, szintén leírom, hogy Chefparade főzőiskola
receptje áll alább.
A lényege abban áll, hogy mind a két oldalát megsütjük és nem kevergetjük, mint a  rántottát. Nem kell megijedni, amikor megfordítod a recept alapján kicsit szét fog esni, de összeáll az, bízz benne! Én szardíniát tettem bele és abból is a sós léset.

Hozzávalók (4 fő részére):
8 egész tojás
½ kg burgonya
2 fej vöröshagyma
3 evőkanál olaj a sütéshez

gazdagítható tonhallal, kaliforniai paprikával, cukkinival, zöld, friss spárgával

Tisztítsuk meg a burgonyát és vágjuk apró kockákra (1X1 centisre), majd forró sós vízben főzzük félpuhára.
Ez idő alatt előkészíthetjük a hagymát, tojásokat és egyéb hozzávalókat. Nagy serpenyőbe kevés olajt öntünk, hevítjük és ebben megfonnyasztjuk a csíkokra vágott hagymát. A tojásokat mély tálba ütjük, lazán összekeverjük és megsózzuk őket.
Mikor a krumpli majd’ félig megfőtt, leöntjük róla a vizet. Ez idő alatt a hagyma az olajban süldögél. Hozzáadjuk a krumplit és aranybarnára sütjük. Az sem baj ha kicsit darabosabbra törik.
Ekkor leöntjük róla az olaj javát, és csak annyit hagyunk benne, amennyi egy tojásrántottához szükséges. (Ha gazdagítani szeretnénk, ilyenkor adjuk hozzá a tonhalat v. paprikát v. cukkínit, spárgát stb… és párszor alaposan forgassuk össze azokkal is) Mehet rá a sok tojás és hagyjuk átsülni. Nem kevergetjük. Közepes lángon pár percig magára is hagyjuk. Egy fa serpenyőlapáttal tudjuk megnézni, h egész szilárd-e az alja. Mikor úgy találjuk megsült, megfordítjuk. Ez a tortillakészítés legördöngösebb része. A serpenyő fölé helyezünk egy ugyanakkora tányért vagy kerek tálcát, és az egészet tojásostól, serpenyőstől, tányérostól a levegőben fejtetőre fordítjuk. A serpenyőt a tűzre tesszük, a tortillát pedig óvatosan visszacsúszatjuk a nyers felével lefelé a serpenyőbe. További néhány perc sütés után kész is van. Akkor igazi spanyolos, ha a belseje picit még lágy marad, de kívül néhol megég a hagyma.
Másnap hidegen szendvicsben vagy kockákra vágva előételként is kiváló.

Költség:
tojás: 240 Ft
Krumpli: 60 Ft
Halkonzerv: 300 Ft
egyebek: 100 Ft
Összesen: 600 Ft

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések