2011. április 25., hétfő

Golyót beléd

Albóndigas en salsa de tomate
(Húsgolyók paradicsomos szószban )
A férfiaknak jár az a kiváltság, hogy évente csak egyszer kell főzniük, de annak emléke kitart a következő év új konyhai művéig. Apám is jó marketinges a konyhán, máig emlékszem 4 éves koromból arra a hosszúkásra gyúrt fasírozottra. Mert az anyu pogácsái uncsik voltak, de azt a nudlit nem lehet elfelejteni... Én is felejthetetlen húsgombóccal próbálkozok lássuk meddig él az emléke? Amíg kivakarod a tányérról a morzsákat? Tegyél bele egy kis csípőset, akkor talán tovább!
Chefparade-s tapas húsgombócokkat mutatok be.

Hozzávalók (4 fő részére)
- 2 + evőkanál olaj
- 250 g darált hús
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 tojás
- 1 evőkanál paradicsom püré
- 3 gerezd aprított fokhagyma
- 2 szál újhagyma
- 2 teáskanál tárkony
- 1/2 teáskanál kurkuma
- só, bors
-2 konzerv hámozott paradicsom (felkockázva)
- paradicsomlé
- 1csapott evőkanál cukor
- 2 evőkanál vörösbor
- bazsalikom, rozmaring (aprítva)

Nagyobb tálban keverjük össze a húsgolyó hozzávalóit. Darált húst, pari pürét, zsemlemorzsát, tárkonyt, fokhagymát, újhagymát, tojást. kurkumát, sót, borsot. Kezünk segítségével 12-15 golyót gyúrunk a masszából.
Egy serpenyőben olajat melegítünk, amiben majd a golyócskákat megforgatjuk. Minden oldalukat szép aranybarnásra sütjük.
Mikor megvannak, hagyjuk a serpenyőben azokat és adjuk hozzájuk a paradicsomszószt (konzerv paradicsomokat összedarabolva), bort, bazsalikomot, rozmaringot.
Ebben főzzük tovább a golyócskákat, amíg puhák nem lesznek. Ez max 20 perc lehet hústól függően.
Utánaízesítjük sóval, borssal és forrón tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése