2011. április 15., péntek

Mevehagymás zölborsóleves

Itt a mevehagyma szezon, használjuk ki! Egy kicsit kutakodtam és annyira színes a felhasználási módja és én különösen szeretem mert hagyma íze van, de nem okoz tartós szájszagot. Szerintem.

Hozzávalók (kb. 4 főre):
1 közepes fej hagyma (vagy pár szál újhagyma)
500 g zöldborsó
1 liter meleg zöldségleves (vagy sós, vegamixes víz)
fél köteg medvehagyma levél
4 bő evőkanál tejföl, vagy kb. 1,5 dl tejszín
frissen őrölt bors
olívaolaj

A hagymát felaprítom, majd kevés olívaolajon kissé megfuttatom, közben picit sózom. Hozzáadom a borsót és fedő alatt párolom kicsit. Közben felvágom a medvehagymaleveleket is (szárával együtt, csak a legvégét vágjuk le), és a szárat is hozzáadom a borsóhoz, majd felöntöm a levessel és puhára főzöm (nem kell sok idő neki). Hozzákeverem a tejfölt (vagy tejszínt) egyet forralok rajta, majd mehet hozzá a medvehagymalevél is, borsozom is kissé, majd alaposan összeturmixolom. Kóstoljuk, és ha szükséges, még adjunk hozzá kevés sót, esetleg pici cukrot. Kevés olívaolajat locsolok rá, megszórom felcsíkozott medvehagymalevéllel, borsozom, a feta sajtot pedig külön tálkában kínálom mellé, hogy ne süllyedjen el benne.
Az eredeti recept fetasajttal szólt és innen ered.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése