Narancsos csokis torta


Már készítettem hasonló tortát, citromos változatban, de annyira finom és egyszerű elkészíteni, hogy nem bírok lekattanni róla. Ez lett a legkedvesebb bátyám szülinapi tortája a hétvégén!

Hozzávalók:

Tésztához:
25 dkg liszt 1/3-a legyen teljeskiörlésű)
25 dkg jéghideg vaj
10 dkg cukor
fél citrom reszelt héja
csipet só
1 púpos evőkanál kakaópor

Krémhez:
4 tojás
2 narancs leve (lime is mehet bele)
1 narancs megpucolva, vékonyan meghámozva, kiskickázva
1 narancs reszelt héja
25 dkg cukor
1 tk sütőpor
5 dkg liszt
csipet só
3 lapos evőknaál kakaó
1 tábla étcsokoládé
1/2 narancs dejókorációhoz


A sütőt előmelegítjük.
A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót és a reszelt citromhéjat, kakaót. Kézzel gyorsan összemorzsoljuk, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állaga legyen. Egy tortaformába beleszórjuk a morzsát. Kézzel lenyomkodjuk, hogy tömör réteget kapjunk. Betesszük a sütőbe, és kb. 20-25 percig sütjük.
A krémhez kikeverjük a tojást a cukorral, amíg fehér nem lesz, hozzáadjuk a narancslevet, héjat, lisztet, sütőport, sót, narancsot, kakaóport és a 1/3 tábla csokit durván összetörve (a maradék dekoráció lesz), és elkeverjük. A megsült tésztára öntjük, és visszatesszük a sütőbe. Kb. 20-25 percig sütjük, ill. amíg a krém meg nem szilárdul. (Ha nagyon sül a teteje, takarjuk le alufóliával!)
Én narancskarikákkal és élesre tört csokival díszítettem.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések