Szőlős mákos pite



Az ötlet nem az enyém, hanem Moháé de már a látványba is beleszerelmesedtem, az ízéért meg, meg...odavagyok.
Ez a legututóbbi Segitsüti egyik sikerterméke volt.
Volt egy adag otelló szőlőnk, amit nem nagyon fogyasztunk, egyből meg lett a helye. Nekem egy kicsit visszavett az élvezetéből, hogy a  kemény magokat úgy kellett köpködni, mint a szotyit, de magozz, vagy köpködj, vagy nyelj! Bármelyiket választod, megéri.
A tortát akkor sütöttük a bátyámmal, amikor mind a 4 gyerek horpasztott, így a tojást a fürdőben vertük fel zárt ajtók mögött.


Hozzávalók 30 cm átmérőjű piteformához
a tésztához:

40 dkg liszt
20 dkg hideg vaj
5 dkg porcukor
1 dl tejföl
1 tojás
2 dkg élesztő

a töltelékhez:
5 dkg puha vaj
10 dkg porcukor
10 dkg darált mák
5 dkg liszt
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
1 kávéskanál őrölt fahéj
1 teáskanál vaníliakivonat
1 tojásfehérje
70-80 dkg otelló szőlő

a tetejére:
1 tojássárgája

A lisztet elmorzsoljuk a kockára vágott hideg vajjal. A langyos tejfölben elkeverjük a cukrot, az élesztőt és a tojást, majd a vajas liszthez adjuk és néhány mozdulattal összegyúrjuk a tésztát.
A cipót elfelezzük, egyik felét kinyújtjuk és kibéleljük vele a piteformát úgy, hogy körben a forma oldalára is jusson tészta.
A szőlőt megmossuk és leszemezzük.
A töltelékhez habosra keverjük a puha vajat a cukorral, hozzáadjuk a mákot, a lisztet, a tejet és az ízesítőket is. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzáforgatjuk és a masszát a tésztára öntjük. Sűrűn kirakjuk a szőlőszemekkel.
Bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra.
A maradék tésztából vékony rudakat sodrunk és berácsozzuk vele a pitét. Lekenjük a kevés vízzel elkevert tojássárgával és 35-40 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihűlni.





Megjegyzések

Népszerű bejegyzések