2012. december 21., péntek

Marcipán tudománya

Próbálkozok, próbálkozok...
Nagy tételben kerül felhasználásra így az ünnepek környékén a marcipán, így saját gyártásba kezdtem.
Leszögezem, nem teljesen olyan, mint a bolti, soha nem lehet olyan finomra zúzni otthoni körülmények közt. Ezt sok helyen olvastam, így én is megemlítem.
Először a botmixerem kispoharas részével próbálkoztam, de ez túl drága lett volna, ha meggyilkolom a gépet. Elővettem a bikaerős turmixomat, ami jeget, kőkemény parmezánt is visz. Ez a nyerő. Bár feltapad az oldalára, ezért kapargatni kell.
Ez a fajta nem alkalmas tortabevonatok készítésére, mert morzsálódik, de tökéletes sütemények, bonbonok töltésére.

Hozzávalók:
20 dkg mandula (pucolt, szeletelt, mivel ugyanannyi volt, mint a nem szeletelt)
10 dkg porcukor
1 teáskanálnyi keserű mandula kivonat. (nem aroma)

Költségek:
mandula: 560 Ft
kivonat: ezúton üzenem a férjemnek, hogy 1800 Ft-ba került az aranyárú mandula kivonat :)

Ennél okosabbat nem tudok mondani. Itt beszámolót olvashatsz, hogy milyen gyorsan lehet megszabadulni a mandula héjától, ha ezt választod.

http://www.tortaimado.hu/2009/01/marcipn-massza-ksztse.html

1 megjegyzés:

  1. Botmixerrel?? Sosem használok hozzá gépet, csak egyszerű diódarálót...Persze a mandulának jó száraznak kell lennie. Először magában darálom át, aztán egyszer-kétszer porcukorral. Kis víz, aroma és pötty olaj hozzá. Sosem tört, tökéletesen formázható.
    Nem a reklám helye, de nézd meg, ha érdekel:
    http://streatcorner.blogspot.hu/2012/03/marcipan-hazilag.html

    VálaszTörlés