2015. március 29., vasárnap

Segítsüti- A meggy és a marcipán szerelme- nyírfacukorral

Megtisztelő feladat, hogy ismét a tavaszi Segítsüti résztvevője lehetek.
A torta karaktere napokig érett a fejemben, míg végül a sütőben sült eggyé ez a tökéletes páros. A meggy és a marcipán, vagyis a mandula a konyhámban örökké egymáséi lettek. Boldog jövőt jósolok nekik és az is elégedett lesz, aki a liciten megszerzi magának. Tudom. Lelkes csapaton teszteltem.
A Segítsütin az idei támogatottunk a Borsóházat üzemeltető Borsószem Gyermekfejlesztő Közhasznú Egyesület, és rajtuk keresztül a terápiákon részt vevő sérült gyermekek és családjaik, akik számára nagyon fontos, hogy személyre szabott fejlesztésben részesülhessenek.
A fejlesztőközpont számára szeretnénk mozgásfejlesztő- és speciális terápiás eszközöket, illetve fejlesztő játékokat beszerezni.
A liciteket itt lehet megtenni:
http://www.segitsuti.hu/sutiarveres/licitek

Lássuk mi is a torta titka!


Hozzávalók:
1. színt: tészta
15 dkg liszt (5 durum, 5 sima, 5 tönköly)
15 dkg vaj
fél citrom héja
7 dkg xillit- nyírfacukor (porrá zúzva)
csipet só



A sütőt előmelegítjük.
A jéghideg vajat (ez fontos!) a reszelő nagy lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a lisztet, cukrot, sót és a reszelt citromhéjat. Kézzel gyorsan összemorzsoljuk, hogy a liszt egyenletesen befedje a vajat, és finom morzsa állaga legyen. Csatos sütőformába belenyomkodjuk.

2. szint: marcpán
10 dkg porcukor (xillit)
15 dkg szeletelt mandula
Mandulakivonat
Aprítógépbe összedolgozzunk a cukrot és a szeletelt mandulát. belecseppentünk pár csepp mandulakivonatot és pár kanál vízzel összetapasztjuk, meggyúrjuk.
Ezt is rámorzsoljuk a linzeres alapra.

3. szint: meggyes töltet
70 dkg magozott meggy
3 tojás
fél citrom leve
10 dkg liszt
10 dkg porcukor (xillit)
A hozzávalókat turmixgéppel összedolgozzuk. Ráöntjük a laza tésztára és bedugjuk a sütőbe.
 A lényeg, hogy akkor kell kivenni, amikor a süti közepe még lötyög, de a szélén már biztosan megsült.

4. szint:
5 dkg szeletelt mandula, amit díszítésként szórjuk rá.

Sok sikert sütikém!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése