Moskauer

 Azok a receptek, amik beválnak megosztom.

Minden évben a Daubnerben vásárolt Moskauert adtam el a nagy családi karácsonyon, hogy azt én csináltam. Azt hittem értik a poént, mert minden évben előadtam a műsort, anyuékkal jót nevettünk. 

Idén tényleg én készítettem és nagyon elégedett voltam magammal. 

A recept eredetije:

https://www.mindmegette.hu/karacsonyi-klasszikusok-a-moszkauer-es-a-florentin-48623/#



A lényeg:

Hozzávalók:

15 dkg darált mandula, dió vagy mogyoró

15 dkg procukor

5 dkg vaj

1 dl habtejszín

1 csapott evőkanál finomliszt (2 dkg)

7-8 dkg egészen finomra aprított kandírozott narancshéj

A bevonathoz:

10 dkg csokoládé

2 dkg vaj


Elkészítés: A hozzávalókat - a liszt kivételével - tapadásmentes lábosba mérjük, alaposan elkeverjük, majd közepes erősségű lángon felforraljuk. Félrehúzzuk a tűzhelyről, és azonnal hozzákeverjük az átszitált lisztet. Kissé hűlni hagyjuk.

A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Két, méretes tepsit sütőpapírral borítunk.

A már langyos masszából vízbe mártott teáskanál segítségével nagyjából diónyi halmokat porciózunk az előkészített tepsire, egymástól legalább 3-4 cm távolságra. A kanál vízbe mártott hátával kissé elegyengetjük. Nagyjából 12-15 perc alatt világosra sütjük. Akkor készült el, ha a halmok szépen elterültek, a szélük csipkézett mintázatot ölt.

A még meleg moszkauerek könnyen hajlíthatók, így ha nem lettek volna szabályosak, a szélein óvatosan kicsit igazíthatunk is, de óvatosan, mert könnyen törik.

A kissé megszilárdult lapokat leválasztjuk a sütőpapírról, és rácsra emeljük őket úgy, hogy mindegyiket megfordítjuk. A lapos, egyenes felük nézzen felfelé. Amikor kihűltek és megszilárdultak, a csokoládét a vajjal gőz felett felolvasztjuk. Mindegyik lapocska tetejét bevonjuk a csokoládéval. Ha kedvünk van, egy villa hátuljával hullámvonalakat rajzolhatunk bele, így nyerik el jellegzetes mintázatukat.

Ha a csokoládé is megszilárdult, jól záródó fémdobozba helyezzük, az egyes rétegeket sütőpapírral elválasztjuk egymástól.


Amire a készítés során feltétlenül ügyeljünk:

- Soha ne főzzük az alapanyagokat, épp csak forraljuk fel, és azonnal húzzuk félre a tűzről – ellenkező esetben nagyon sűrűvé válik, nehéz lesz vele dolgozni, és nem sül megfelelően, a tészta ugyanis nem tud szétterülni! Ha mégis így járnánk, adjunk hozzá még egy kevés tejszínt és cukrot, forraljuk fel, hűtsük le, és így dolgozzunk vele tovább.

- Ha a massza túlságosan folyékony lenne, növeljük a hozzáadott liszt mennyiségét – de ezt csak akkor tegyük, ha már hűlni hagytuk, ugyanis a hőmérséklet csökkenésével sűrűsödik a massza.

- Mindig tartsuk szem előtt, ha korrigálnunk kell, forraljuk újra az elrontott tésztát, és aztán haladjunk tovább.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések